logo

HIDDEN AGENDA. In memoriam Sorin Oncu 2016

30 septembrie – 30 octombrie 2016, Noaptea Albă a Galeriilor, Rezidența Scena 9, București

Curator: Cosmin Haiaș

Artiști: Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, Marius Jurca, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Maria Orosan Telea, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Daniel Tellman, Bogdan Tomșa, Nicolae Velciov

CONCEPT

Hidden Agenda este un proiect Avantpost, un proiect al cărui titlu s-a impus într-o manieră la fel de abruptă și neașteptată ca evenimentul nefericit care a cauzat alegerea acestuia, anume dispariția imprevizibilă și tragică a prietenului nostru Sorin Oncu, într-un arc de timp atât de scurt încât ne-a fost refuzat până și sentimentul de acceptare a inevitabilului prin acordarea unei minime perioade de resemnare. În mod firesc, un astfel de eveniment dramatic a generat inițial sentimente de neputință, de furie, de refuz al evidențelor, urmate în timp de necesitatea înțelegerii unor reguli și pârghii proprii unei instanțe inaccesibile sferei umanității.

Pentru că o încercare de descifrare a acestor reguli pare imposibilă, Hidden Agenda propune o serie de lucrări construite ca un container al memoriei, dar și ca o zonă conflictuală, un loc care forțează deconstrucția proceselor afective, un spațiu al discursului interogativ și, în același timp, un desfășurător al ciclului firesc al normalității. Titlul echivoc al proiectului, construcția sintactică ambiguă, sugerează o zonă de disconfort prin opoziția celor doi termeni ai expresiei. Ea confirmă ceea ce Richard Rorty numește contrastul dintre cuvinte. În cercetările întreprinse asupra limbajului, el afirmă că acesta capătă un sens tocmai datorită acestui efect de contrast dintre cuvinte. În cazul nostru, agenda – identificată ca o memorie externă ce conține toate informațiile în mod accesibil la vedere, urmată de ascuns conferă acel raport de excludere ce subliniază antiteza cu transparența unei agende accesibile oricui. Într-un fel, în titlul proiectului există ingredientele unei construcții insidioase cu conotații uneori negative, care trecând dincolo de interpretarea facilă, face subliminal transferul într-o zonă obscură, a echivocului. Chiar definiția expresiei, care propune într-un din variante următoarea formulare: “Dorința sau planul de a implementa o anumită idee fără a spune nimănui chiar dacă aceasta poate afecta oamenii într-un mod negativ”, sugerează ideea de inutilitate a căutărilor.

Nu vom afla niciodată dacă suntem contemporanii unui performance de dimensiuni cosmice, care implementează un master-plan al destinelor, dar dacă el există, cu certitudine nu se calchiază pe planurile individuale, pe mini-destinele imaginate de fiecare individ. Putem afirma, fără să cădem în eroare, că apartenența indivizilor la biblioteca universală a agendelor ascunse nu este opțională. În fond, fcosiecare individ beneficiază invariabil în ultimă instanță de o agendă ascunsă, secretă și invizibilă, diferită de cea personală imaginată într-un mod subiectiv, întotdeauna favorabilă sieși. Retorica comemorativă a construcției vizuale propusă de lucrări oferă un spațiu de convergență a memoriei, a interogării și uitării. Apelul la memorie, interogarea existenței unei entități de tip “deus ex-machina”, a agendei intruzive concepută de aceasta ca rezolvare viabilă a continuității, toate încearcă să se grupeze în acest proiect, nu ca o soluție înțepenită, fixă, ci ca un spațiu de reflecție și, mai mult, un spațiu dual al interogării, pe de o parte asupra unui “aleator” de neocolit, iar pe de altă parte, asupra unui “dat” ca un performance inevitabil.

Participanți / Lucrări

Bogdan Tomșa, The Cube, 2016

Aura Bălănescu, Midnight Sun, 2016

Daniel Tellman, Tiki, 2016

Livia Mateiaș, Terraform, 2016

Livia Mateiaș,                , 2016

Liliana Mercioiu Popa,                  , 2016

Liliana Mercioiu Popa,              , 2016

Maria Orosan Telea

Nicolae Velciov, Inside View, 2014

Renee Renard, On a monday in July, 2016

Petrică Ștefan

Ciprian Chirileanu

Marius Jurca

Cosmin Haiaș

Sorin Oncu

Sorin Oncu, Heroes / Antiheroes

Sorin Oncu, The Wind, 2015

 

Mulțumim tuturor celor care au fost implicați în organizarea acestui eveniment, Asociația Ephemair și Rezidența Scena 9

  • Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>