logo

EPICENTRU 2016 Muzeul de Artă Arad

Proiectul EPICENTRU relevă natura subiectivă a propriei realități prin raportarea la ceea ce vedem în mod direct, ca percepție de suprafață. Astfel că o percepție reală depășește limitele unei simple propagări în plan a informației (centru-periferie), ținând cont mai degrabă de o configurație de adâncime (hipocentru-epicentru)  ca sursă reală a sa.

În contextul expozițional definirea acestei axe valorice corespunde diverselor grade de încorporare ale operei, precum și a relației cu privitorul.  Astfel, în lucrarea Shock Wave armonia simetrică a lucrării este realizată printr-un punct de vedere privilegiat. Nicolae Velciov  prezintă, însă, natura iluzorie a acestui ochi singular (monocular) afectat de o vedere limitată a adâncimii și de o incapacitate de a cuprinde ansamblul lucrurilor. Percepția integrală este posibilă doar prin părărsirea axului privilegiat, privitorul confruntându-se cu dispunerea spațială a elementelor.

În lucrări precum Hidden Shadows, Midnight Sun, 0-Void, Cave, Aura Bălănescu transformă axa valorică într-un loc geometric de reprezentare și percepție în care raportul de adâncime dintre privitor și sursa cromatică dublă (cu efect binocular intermediat de ochelari stereoscopici) generează niveluri multiple de proiecție în aer a imaginii.  Acest fapt o apropie de caverna multiperceptivă a lui Platon, obținută de astă dată prin efecte tehnologizate ce aduc cu sine grade de interactivitate și imersiune.

Muțumiri Kinema Ikon & Muzeul de Artă Arad pentru găzduirea acestui eveniment.

 

 

NICOLAE VELCIOV

Shock Wave, 2016

1 2 3 4 5 6 7

 

AURA BĂLĂNESCU

Seria 0-Void, 2016

Acrilic pe pănză 170×250 cm

ep8ep1 ep2 ep3 ep4 ep5ep6 ep7

 

Hidden Shadows, 2016

Proiecție stereoscopică (filtru verde și roșu)

ep9ep10ep17ep11

CAVE, 2015

Instalație de sunet binaural (( frecvență stânga 349,23 Hz, urechea dreaptă357,06 Hz, sunet fantomă 7,5 Hz frecvența Schumann)

ep13 ep14

ep15

MIDNIGHT SUN, 2016

Lucrare digitală interactivă

ep16

  • Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>